Nyhedsbrev nr. 5, januar 2020.

Det nye år er for centerets vedkommende startet ud med flere erkendelser på demokratiets vegne. Jeg må konstatere, at debatten i Danmark omkring kvaliteten af borgerinddragelse i kommunerne er ikke- eksisterende og underlødig, og at den mest foregår i Folketinget.

 Dansk Ungdoms Fællesråds demokratikommission har i går udgivet deres anbefalinger til administrationerne for, hvilke områder af demokratiet, som skal forbedres. De har kigget på 4 områder: lovgivning, borgerinddragelse, repræsentativitet og medier. Demokratiets tilstand trænger i den grad til et løft, men desværre har Demokratikommissionen ingen magt, og der findes ingen national instans, som overvåger kommunerenes arbejde i forhold til borgerinddragelse, så de kan jo lytte eller lade være.

Rapporten kan læses her: https://www.kl.dk/nyheder/forvaltning-og-ledelse/demokratikommissionen-27-anbefalinger-til-at-styrke-demokratiet/

 Jeg har igennem 2019 haft nogle interessante samtaler med borgmesterforvaltninger, politikere, organisationer og borgere og har lært, hvor stor afstand, der er mellem borgerne og administrationerne, og hvor stort behov, der er for Center for medborgerskab. Vi er den eneste uafhængige, upolitiske organisation, som arbejder med demokratiudvikling i Syddanmark.

 Vores projekt for 15- 25- årige i Assens kommunes byråd går i gang den 1. Februar, og vi har to politikere ( begge fra Socialdemokratiet) og to unge, som kommer i lære. Den begrænsede tilmelding ser jeg som et udtryk for, hvor lidt interesse og viden, der er i Assens omkring demokratiudvikling, og jeg er blevet overrasket over, at se, at heller ikke partiet Alternativet er interesseret. De er mere interesseret i grøn politik. Dog har vi flere samarbejdsmuligheder, som jeg arbejder på: bla en konference i 2022.

 Der er for mange projekter til, at jeg kan gøre det hele alene, derfor leder jeg efter en, jeg kan sparre med i hverdagen. Advisors er dejlige, men de er der jo ikke til at dele de små ting, som også er vigtige. 

Jeg har desuden meldt mig til et kursus i politisk forståelse i håb om, at jeg kan få lidt indsigt i, hvordan politikere tænker. Det har jeg stort behov for, da politkere er meget svære at få kontakt med, selvom de selv synes, de er enormt borgernære!

 Vi har fået en anmodning om medlemskab af bestyrelsen fra Christian, som arbejder i Aarhus kommune, og har erfaring med politikere og borgerinddragelse. Jeg har inviteret ham med til generalforsamlingen.

 Jeg har endnu ikke fået fat på en webdesigner, de hænger ikke på træerne, så sig endelig til, hvis i kender en, som kan hjælpe med at opdatere hjemmesiden.

 Desuden får jeg jævnligt tilbud om kurser, også for bestyrelsesmedlemmer, og disse vil vi tale om på generalforsamlingen.